07 de juny 2010

Quina comèdia!

Darrerament és la paraula que més em ve al cap quan he de tractar temes relacionats amb la vida institucional del nostre Ajuntament: comèdia.
Sí, comèdia i pura propaganda.
El darrer episodi ha estat la convocatòria d'un Ple a la una del migdia del dilluns, dia 7 de juny de 2010 per a aprovar els pressupostos municipals de 2010.
L'oposició en bloc ens hem vist amb l'obligació d'abandonar el ple. Hi ha unes raons comunes, independentment del posicionament de cadascú sobre el projecte concret de pressupostos.
Em fa gràcia constatar que les paraules posteriors de l'alcalde i el seu equip de govern han fet referència a un altre ple o a suposades crítiques no emeses. Vaja, que es munten la pel·lícula, contesten crítiques que es pensen que es faran i s'enfaden dient que "és el moment de dir les coses tal com són". Senyal inequívoc que abans no era així.
Bé, us transcric el text base en què s'ha basat la intervenció meua prèvia al debat de pressupostos i a l'abandonament del Ple. Algunes cosetes que he afegit a la meua exposició han anat en la línia d'expressar la possibilitat i la meua confiança en la capacitat de l'equip de govern de canviar d'actitud.

Los pressupostos d’un Ajuntament haurien de ser l’instrument de planificació i control més important d’una acció política democràtica.

Avui mos trobem aquí, després de sis mesos d’haver començat l’any, amb una proposta perquè autoritzem la despesa de quasi 19 milions d’euros sense haver tingut l’oportunitat d’un debat extens i amb profunditat. Però és que tampoc hem tingut l’oportunitat d’un debat simple i superficial.

Fins dijous passat, a quarts de set de la tarda, no disposàvem de la documentació definitiva. De la liquidació de l’any 2009 no disposàvem ni de la documentació provisional. Des de llavors,… no s’ha fet cap comissió informativa.

Ja hi estem acostumats, però seguix sense ser correcte i ja n’hi ha prou.

Iniciativa Canareva ha tingut tres anys de paciència i hem arribat a la conclusió que no l’hauríem d’haver tinguda, per respecte a les persones que ens van votar i per respecte a la totalitat de la població del nostre municipi.

Creiem que el vostre no ha estat un acte innocent.

La convocatòria d’un Ple tan important com este, d’un Ple en què s’han de debatre projectes i prioritats, d’un Ple en el qual s’autoritza el destí de diners públics, d’un debat que hauria de ser transparent i públic,… la convocatòria a la una del migdia d’un Ple que porta mes de sis mesos de retard no busca res més que amagar a la població d’Alcanar los punts foscos del pressupost, no busca res més que ofegar la veu dels qui tenim la missió democràtica de controlar el govern. La propaganda i els mitjans oficials, en absència de debats, provoquen desorientació i desconfiança entre la població.

No tot s’hi val en política, senyors i senyores d’ERC i CiU. No heu de seguir valoritzant lo totalitarisme, ni per acció ni per omissió. Los 7 teniu la mateixa responsabilitat. No s’hi val amagar-se en la responsabilitat de l’alcalde. En això, sou, més que mai, co-responsables. En un futur no molt llunyà, la societat canareva i casenca ho pagarem molt car. I hi tindreu molta responsabilitat. I la marxa enrera serà difícil.

Repasseu què és la democràcia i exerciu el mandat amb responsabilitat i altura de mires. No dixeu que la mediocritat i la misèria vaiguen fent forat a la gestió de la cosa pública.

És lo nostre deure expressar-vos la nostra visió. És lo nostre deure treballar per a contrarrestar lo mal que esteu fent a la democràcia.

És la nostre deure no participar d’aquesta farsa de Ple. Per això l’abandonem ara mateix amb l’esperança –no molta- que el torneu a convocar, però amb més garanties democràtiques.