05 d’abril 2010

Gràcies, però vostè no ho hauria de fer


En aquestes festes, com ja és tradicional, l'alcalde ha invitat els regidors i regidores a "assistir als actes litúrgics amb motiu de la Setmana Santa". Penso que això no és faena de l'alcalde, sinó del rector de la parròquia o, en el cas d'una altra religió, de la persona responsable.
A banda d'això, la invitació no fa esment dels actes litúrgics celebrats a Les Cases, als quals també hi ha assistit representació de l'Ajuntament.
Dins del debat de l'aconfessionalitat de l'Estat, no estic d'acord que la "neutralitat" s'haja de manifestar, per part de les autoritats locals, fent cas omís de les activitats religioses col·lectives.
Les manifestacions religioses formen part de l'ésser humà i han de ser respectades, però de cap manera les han d'organitzar ni participar en el protocol els càrrecs públics, tret d'aquelles qüestions que afecten a les seues competències, com poden ser la circulació de vehicles i el manteniment de l'ordre públic.
Com a representants del poble d'Alcanar, un poble que té diverses creences religioses o no en té, ens podem sentir obligats a estar al seu costat en les seues manifestacions i activitats. I aquest pot ser el cas d'una processó, per exemple, però sempre que la participació dels regidors i regidores de l'Ajuntament siga resultat d'una invitació de la màxima autoritat religiosa, no de la invitació de la màxima autoritat civil.