14 de desembre 2008

BALANÇ D’ANY I MIG DE GOVERN EN MINORIA A ALCANAR

Ja portem divuit mesos de legislatura, divuit mesos caracteritzats per una anomalia democràtica i per les seues conseqüències: 7 de cada 10 votants estants representats a l’oposició. Els últims mesos hem pogut assistir a votacions que demostren acords de fet entre el govern i el grup encapçalat per Batiste Beltran, encara que, més recentment, sembla que s’hi ha afegit el partit socialista.
No hi tenim cap objecció, tot i que preferiríem que estos acords responguessen a un projecte de poble conegut i que sigue un projecte de veritat per al poble, per a la gent i amb la gent, no només per a mantindre la fidelitat dels respectius grupets de votants.
Els contactes i poquetes converses entre ERC i Iniciativa a partir del mes d’agost fan que puguem afirmar que l’actual govern no compta amb Iniciativa Canareva ni vol la nostra col·laboració activa i compromesa amb la governabilitat d’Alcanar.
Hi estan amb tot el seu dret.
Igual que nosaltres quan hem arribat a la conclusió que en aquestes alçades de legislatura i després de la falta de concrecions, el millor que podem fer és instal·lar-nos i treballar, amb lleialtat a Alcanar, Les Cases i Alcanar-Platja, des de l’oposició política.
De fet, s’està veient que la nostra manera de fer és totalment incompatible amb la manera de fer d’Esquerra Republicana.
El govern actual no està aportant cap novetat ni canvi positiu que pugue fer avançar Alcanar ni ràpidament ni cap a un progrés col·lectiu.
És més del mateix i aspira a ser encara més del mateix, comptant amb la poca memòria política d’alguns canareus, canareves, casencs i casenques.

Iniciativa hem fet faena dins del poquet que podem fer amb un representant sobre tretze.
Vam ser els qui vam proposar la creació d’una Comissió de Seguiment del projecte Castor. Recordeu que aquesta proposta va topar amb el rebuig inicial de l’alcalde, però la posició favorable dels atres partits van fer-li reconsiderar la seua postura.
Adoptem una postura participativa i constructiva a les comissions i a les reunions de treball, encara que de vegades se’ns fa difícil pel menyspreu evident demostrat per algun regidor de l’equip de govern.
Hem impulsat que als plens es facen els debats ans de votar i no només després.
Hem proposat, i hem comptat amb el suport de la majoria dels grups polítics, aspectes com la rebaixa de la meitat de la contribució urbana per a qui introduixque voluntàriament mecanismes d’energia renovable a casa seua, l’impuls del consell escolar municipal, el recolzament a la creació de vegueries, el reclam de millors infrastructures de transport per a les nostres terres, la inclusió clara i explícita de garanties al contracte amb l’empresa que ha de tirar endavant el centre de dia, ...
Estem propiciant la utilització del correu electrònic per a les comunicacions entre els serveis tècnics i els regidors i regidores, amb un estalvi de temps i paper.

A més d’aquestes iniciatives, el grup polític que represento fem el possible perquè el govern trague de l’aparcament una sèrie de temes importants per a un bon servei a la gent que vivim, treballem i passen pel municipi d’Alcanar.
Estan aparcats temes com la Relació de Llocs de Treball. La falta d’un organigrama, d’una definició clara de funcions i de llocs de treball és causa de malestar, cada vegada més profund, de la majoria de treballadors i treballadores al servei de l’Ajuntament d’Alcanar. I no ens preocupa només el malestar, sinó la desmotivació i actituds que provoquen situacions en què la ciutadania pot sentir-se mal atesa per la seua pròpia administració. Cada dia que passa sense que el govern aborde aquest tema és un dia més cap al caos administratiu que pot portar conseqüències indesitjables per a un govern responsable. El retard en la signatura del contracte amb l’empresa adjudicatària del centre de dia n’és un exemple. Segur que el govern no ho volia, però quan la majoria de faena s’encomana a una minoria del personal passa el que passa.
Un altre tema del qual només se’n parla públicament quan Iniciativa Canareva aixequem la llebra és el polígon industrial dels Campets.
I què dir de l’Àngol? Potser sigue l’exemple més clar, juntament amb el Casal de la Gent Gran, de propaganda partidista de primer ordre per part de l’organització local, comarcal i nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya.
Poc ens importaria aquesta propaganda si anés acompanyada de la realització de l’obra, en el cas de l’Àngol. Creiem que si es comptés més sovint amb els altres partits, la cosa aniria millor.
Com a grup polític representant d’una part del poble d’Alcanar, també ens agradaria dir la nostra en el cas de l’avantprojecte del Casal de Gent Gran. Sembla com si fos un qüestió exclusiva entre ERC i una de les associacions de gent gran que hi ha a Alcanar. Els presenten plans, ens han dit que fan viatges a inauguracions d’altres casals, se’ls presentaran dibuixos de com serà,... En fi, ja està bé. És una manera de fer més portadora l’espera, però, si tenim la sort de fer-nos més grans, no l’arribarem a fer servir nosaltres també? Iniciativa tenim el dret i el deure de fer les nostres aportacions, sobretot després d’haver votat positivament tots els passos necessaris per a arribar a construir aquesta infraestructura. Però aquest tema no figura a cap ordre del dia de cap reunió ni de cap comissió. Des d’aquí ho demanem i properament ho farem per escrit.
Sobre els mitjans de comunicació locals i públics hem de dir que la regulació i actualització de la gestió i continguts de la ràdio, la revista i la pàgina web de l’Ajuntament és un tema que ja no es pot ajornar més. No pot ser que entrant a l’any 2009, amb 30 anys de governs locals democràtics, un alcalde o un regidor sigue l’únic que decidixque què es publica, qui publica i quan es publica un escrit, una opinió o un tall de veu. Demanem ja la creació d’un Consell de redacció amb facultats consultives i, en alguns aspectes, decisòries. La revista és de tothom, la ràdio és de tothom i la pàgina web és de tothom. A banda d’això, no entenem per quin motiu no es dóna publicitat dels documents aprovats en Ple, com el Pla Local de Joventut, els convenis,...

En fi, s’han de desaparcar aquests i més temes. Però per a això se necessita valentia, una majoria estable i un projecte realment progressista i d’esquerres.

Voldria ressaltar el poc compte que es té en cuidar la democràcia i propiciar la participació ciutadana plural. L’altre dia em va satisfer la convocatòria pública de la regidora de l’equip de govern cridant a la participació per a l’organització d’un acte multicultural. Això hauria de ser normal, però lamentablement la tònica no és aquesta. Les pràctiques sectàries són nefastes per a una comunitat sana i amb ganes de tirar endavant.
De vegades penso amb el problema que es trobaria el govern actual si no hi haguessen consellers i delegats del seu partit a llocs importants de l’administració catalana. No sabrien a quin polític portar ni a quin polític fer pujar a posar bandes i donar rams de flors a les pubilles. Tampoc sabrien a qui portar als berenars d’associacions del nostre poble.
El sectarisme és molt roïn. Però estic segur que algun dia arribaran a la conclusió que el municipi d’Alcanar només podem avançar amb l’aportació, real i no de boqueta, de les diferents maneres de veure les coses.

S’ha perdut molt de temps. El projecte de poble de l’actual govern no el sabem, no ens l’han dit, però el camí pel que porten el poble no ens agrada. I el camí no s’acaba d’aquí a dos anys i mig. Encara que natros no l’haiguem de veure, també hem de contemplar l’Alcanar de les generacions futures.

Si no s’espavilen, si no els espavilem entre totes i tots, el nostre poble seguirà perdent oportunitats.

Ahir mateix Iniciativa Canareva vam entrar al registre de l’Ajuntament una petició de reunió urgent per a treballar sobre quines obres, com i quan podríem fer per a aprofitar 1.760.000 euros que l’Estat té reservats per al municipi d’Alcanar. No entenem per què, el temps que dona el Ministeri d’Administracions Públiques és molt just i la falta d’una planificació, d’un Pla d’Inversions, de Projectes ja elaborats, pot perjudicar l’optimització d’aquesta aportació. Són molts de diners i des d’Iniciativa Canareva farem el possible perquè es trague el màxim profit. Només esperem que no ens desprecien una vegada més les nostres aportacions i les nostres iniciatives.

Hi ha gent que col·labora treballant en associacions, penyes, clubs esportius. Els qui treballem en aquests marcs fem cohesió social. Els qui treballem també dins la política local, també treballem pel poble. Millor dit, ens han triat perquè treballem pel poble. Des de diferents punts de vista, això sí. La gent que vota també té diferents punts de vista.

Mireu, només fa falta entendre això. Que som plurals i estem en democràcia. Si això s’entén, totes les altres coses vindran soles.

Joan Matamoros Guimerà
Regidor a l’Ajuntament d’Alcanar per Iniciativa Canareva